Viktigt med rätt personal inom hemtjänsten

Alla som arbetar inom vård och omsorg har ett stort ansvar för hur deras bemötande är. En del skulle säga att det inte finns några jobb där just bemötande är lika viktigt som just inom vård- och omsorg. Alla som själva har varit beroende av någon annans hjälpsamhet, vet att den sociala biten är oumbärlig. Ändå finns det många i Sverige som har haft ett vård- eller omsorgsyrke bara som ett extraknäck. Något man gör tidigt och tillfälligt i sitt yrkesliv eller vid sidan av studierna på väg mot ett helt annat yrke. Många tar haft ett sommarjobb inom till exempel hemtjänsten utan att ha någon vidare vårdutbildning.

- Jag jobbade inom hemtjänsten när jag just hade gått ut gymnasiet. Det fanns inte på kartan för mig att jag skulle ha det som permanent jobb resten av livet. Jag var väl inte så intresserad från början utan gjorde det för lönens skull. Det berättar Jonas Marklund från Skellefteå.

Det här berättelsen är inte ovanlig.

- Mitt största problem var hur jag skulle göra och vad jag skulle säga när jag träffade äldre som var ledsna, kanske deprimerade - vad visste jag om det?

- Det var svårt att veta hur jag skulle bemöta de äldre som var dementa. Nu när jag själv har blivit äldre tänker jag att det var fel att jag, som inte hade någon utbildning alls, skulle ge dem omsorg. Men då var jag ung och tänkte att jobbet mest handlade om det praktiska med städning och matlagning. I dag förstår jag mer att mötet med mig, jag kom ju faktiskt in i deras hem, hade större betydelse än om jag kokade potatis eller makaroner till lunch, säger Jonas Marklund.

“Härligt att höra alla livshistorier”

Helt fel för jobbet var han ändå inte.

- Nä, jag uppskattade verkligen att få möta så många människor som hade så mycket livshistoria att dela med sig av. Ibland när jag satt och drack kaffe och blev bjuden på fikabröd, tänkte jag att jobbet var riktigt bra.

Det är nu några år sen Jonas arbetade inom hemtjänsten. Han förstår att den som arbetar inom yrket i dag inte har lika mycket tid för den sociala delen som han hade.

- På den tiden hade jag tid att prata med de äldre och det var intressant eftersom jag fick lära mig mycket om hur folk hade det förr. Det gav mig mycket.

Jonas Marklund har i verkligheten ett annat namn. Han har valt att berätta om sina erfarenheter under fingerat namn med hänsyn till de äldre som han mötte och deras anhöriga. Han arbetade alltså inom kommunens hemtjänst i Skellefteå.

4 Jul 2016