Välj rätt kompressionsstrumpa

Den absolut vanligaste produkten att använda vid åderbråck är en kompressionsstrumpa. Dessa kan även användas som förebyggande åtgärd för att därmed minska eller begränsa uppkomsten. Åderbråck innebär att blodet inte cirkulerar lika effektivt som tidigare och detta främst från benen och upp mot hjärtat. Genom att välja en bra kompressionsstrumpa hjälper kompressionen till med detta. 

Köp kompressionsstrumpa/stödstrumpa med märkning

Läkemedelsverket har vissa krav som måste vara uppfyllda för att en produkt ska få kallas för kompressionsstrumpa. Om produkten har detta namn bör du alltså kunna lita på god effekt. Då några tydliga krav inte ställs på stödstrumpor blir det svårare att veta dess effekt. Är strumpan märkt med Klass 1 samt CE är den godkänd. 

En stödstrumpa kan alltså ge samma resultat men är det åderbråck som ska behandlas bör man vara extra nog att den är godkänd. Detta eftersom kravet exempelvis handlar om att trycket ska avta närmare knät. På detta sätt hjälper strumpan venerna att transportera blodet till hjärtat. 

Att trycket minskar kallas även för att strumpan har ett graderat tryck, något som även kan nämnas på förpackningen. Utöver det fördelas trycket olika på olika delar av benet. Allt för att skapa så bra effekt som möjligt. 

Välj rätt klass

Det finns kompressionsstrumpor med Klass 1 samt Klass 2. Klass 1 är det som vanligtvis säljs och som används vid bland annat svullna ben efter lång flygresa eller just åderbråck. Kompressionsstrumpor i Klass 2 har ett hårdare tryck men detta är så passa hårt att man inte bör använda dem utan att först ha konsulterat en läkare. 

Välj rätt storlek

För att få bäst resultat av en kompressionsstrumpa är det viktigt att man väljer rätt storlek. Ett misstag som en del gör är att man utgår från skostorlek. Men vadernas storlek behöver knappast återspeglas i skostorleken. Det är då betydligt bättre att mäta vaden och ankeln. I det fall strumporna även går upp över låren behöver dessa även mätas. 

Genom att välja rätt strumpa kommer trycket över benet att bli rätt. Med för stor eller för liten kommer trycket inte skapa den effekt som eftersträvas. Det finns även kompressionsstrumpor utan tår. 

Kom ihåg att storlekstabellerna skiljer sig mellan de olika tillverkarna vilket gör att man alltid bör kontrollera detta innan strumporna köps in. 

OBS – Har du problem med åderbråck bör läkare konsulteras gällande bäst åderbråcksbehandling. Kompressionsstrumpor kan vara lindrande och minska symtom men är det större problem kan ytterligare behandling behöva genomföras. 

22 Apr 2019