Ta hand om de gamlas tänder

Du som arbetar med äldre människor inom hemtjänsten, visste du om att de äldres munhälsa är viktig, inte bara för tändernas skull, utan även för deras hjärta? Det är många som är ovetande om detta faktum, men de senaste tio åren har kardiologiska forskare kommit fram till att plack på tänderna har påverkarn på hjärtat. Det låter lite märkligt, kanske till en början, men vid närmare eftertanke är det inte så konstigt. Har man dåliga bakterier i munnen, följer ju det med maten som intas via munnen. Följer det med munnen, går det till magsäcken där det spjälkas upp i magsäcken och går ut med blodet till hjärtat först och sedan till resten av kroppen.

Sköt om de gamlas munhälsa

Många gamla har kanske inte kvar sina tänder. Ändå bör de tänder de har i munnen borstas bort. Dessutom kan deras munhälsa förbättras av fluorsköljning. Så att be dina gamla patienter sälja munnen med fluor är inte så dumt. Däremot är både tandtråd rätt så onödigt, om de inte har kvar några gamla tänder. Många gamla slarvar med munhälsan och tycker sig inte ha några fördelar med att hålla munnen i bra skick. 

Munhälsan bra för välbefinnandet

Även om de gamla har tandproteser, kan en goda munhälsa bidra till ett stort välbefinnande. Åtminstone för deras omgivning om inte annat. Alla mår bra av att ha en god munhälsa. Även de gamla, som om de är dementa inte kan kommunicera det till sin omgivning. Allt fler äldre har också en bättre tandhälsa. Det kommer vi att se ju längre tiden går. Med bättre sjukvård har vi också sett en ökad hälsa inom munhygien. Kunskap och information som har gått fram om tandhälsa har spridits bland den äldre generationen.

Så håller du de gamlas tänder rena:

1. Borsta deras tänder varje morgon och kväll, men åtminstone varje kväll

2. Skölj munnen med fluor

3. dem att sluta röka ochsnusa

4. Undvik söta saker, såsom godis, kakor och söta efterrätter

5. Ge dem endast vatten, mjölk, kaffe eller te men uteslut sockret och honungen

6. Undvik frätande saker, såsom kolsyra i läsk

7. Låt dem använda fluortabletter

Se till att de äldre får gå till tandläkare regelbundet. Även om de kanske tycker att det är onödigt, är det viktigt för deras allmänna hälsa att de går regelbundet till tandläkare som kan förebygga dålig munhälsa. Här kan du läsa mer för vidare information.

 

9 Jan 2018