Kan catering vara lönsamt för äldreboenden?

Många äldreboenden dras med höga utgifter för mat. Detta då de flesta ser en lösning i att lägga ned de egna köken och därigenom spara in pengar på kökspersonal. Genom att beställa mat så sparar man pengar. Det är åtminstone den initiala tanken - men hur det ser ut rent praktiskt är en annan fråga. Visst, man sparar kanske några kronor - men man måste också se den stora bilden.

För många äldre så är maten extremt viktig sett till näringsinnehåll och att man måste få i sig rätt livsmedel; inte sällan med lite extra fett i då många magrar av i takt med åren. Maten fyller även en stor social funktion och genom att ta bort matlagningen så försvinner också en möjlighet i att deltaga i matlagningen - något som många äldreboenden erbjudit. En detalj som också varit mycket uppskattad. Matlagning är en kreativ ventil och fungerar på samma sätts om dans, måleri och exempelvis schack: det handlar om att hålla hjärnan igång och där tror vi att många gör fel i att, så att säga, strypa det egna köket.

Vi har all förståelse för att man vill spara pengar och väljer catering i Stockholm. Den stora frågan - utöver stimulansen som de äldre går miste om - den handlar om vilken typ av mat man får.

Välj rätt catering till ert äldreboende

Det kommer alltid skrämmande exempel på hur kosten ser ut på våra äldreboenden. Inte sällan så ryter någon känd person i från - senast Leif Mannerström - då de synar maten som serveras.

Dels är den dåligt tillagad, dels är det små portioner och dels så handlar det om råvaror och livsmedel som är av halvfabrikat. Det är, på ren svenska, en skam. De äldre byggde landet och det minsta man kan begära är att de serveras aptitlig och näringsrik kost. Det får man inte tumma på och det måste finnas andra saker man kan spara in pengar på snarare än kosten.

Näringsrik och god catering finns i Stockholm

Med det sagt så är catering ändå ett bra alternativ, förutsatt att man anlitar ett företag som lagar mat från grunden, som har en varierande meny och som använder nyttiga, näringsrika råvaror. Cicada är ett exempel på ett sådant företag.

Det kostar lite mer - men det är billigare än att exempelvis hålla igång ett eget kök. Högsta prioritet måste alltså vara att som äldreboende i catering välja catering som håller högsta kvalitet snarare än att söka efter det företag som håller lägsta priset.

Gör man det senare - ja, då kommer också de där trista matlådorna innehållande en halv fiskbit, en mögligt potatis och lite remouladsås från Lidl som ett brev på posten. Det går att få nyttig, aptitlig och prisvärd kost även om man väljer catering som är lite dyrare. Det är något som vi är skyldiga de äldre i vårt land. Att bli gammal ska inte vara synonymt med att tappa i livskvalitet.

5 Sep 2018