Behöver dina patienter åderbråcksbehandling?

Att arbeta inom hemtjänsten har sina många ljusa sidor. För dem som arbetar med de äldre och möter dem, kan man känna att det är ett meningsfullt arbete. Utan hemtjänsten skulle många äldre patienter inte klara av sitt liv, helt enkelt. Att i de fallen se till så att de klarar sig och kan bo kvar hemma är ett mycket viktigt arbete. För de äldre eller sjuka patienterna är man en bro mellan hemmen och omvärlden. Som hemtjänstarbetare bör man se till så att deras behov uppmärksammas och bemöts. En del äldre drabbas av demens eller Alzheimers sjukdomar. Om det händer gäller det att man slår larm så att de får medicinsk vård. På samma sätt är det med andra sjukdomar. Då gäller det som hemtjänstarbetare att tala om för berörda läkare och sjukskötserskor så att de får den vård som de behöver.

När de äldre drabbas av åderbråck

Den som är gammal kan även drabbas av åderbråck. Har man levt hela sitt liv, och kanske har gått eller stått mycket, till exempel som lärare (som står), flygvärdinna, eller frisör, är det lätt att man drabbas av åderbråck. Förut trodde man att det främst var kvinnor som drabbades av åderbråck, men den senaste forskningen visar att det är både män och kvinnor som drabbas. Förut trodde man det berodde på det kvinnliga könshormonet Östrogen som ledde till åderbråckk i benen, men numera vet man att det inte är så. Åderbråck drabbar både män och kvinnor och har ärftliga orsaker till förekomsten av åderbråck. Som i många andra fall, hjälper träning, som gör att blodet pumpar bättre blodet runt i kroppen. Det är även bra att undvika stillasittande så långt det bara går.

Vad bör man göra som hemtjänstarbetare?

Så länge de äldre patienterna inte klagar på smärta vid åderbråcken, är det ganska ofarligt. Det ser ofta värre ut än vad det är. Men om de äldre patienterna klagar över smärta i benen, och om man ser att huden runt åderbråcken är väldigt förändrad och inte ser bra ut bör man alltid rapportera det till läkare och sjukvårdspersonal. Har de bensår tillsammans med smärta, är det akut och patienten bör få behandling så fort som möjligt. Landstingen kan betala för behandlingen, så länge åderbråcksbehandlingen är medicinskt motiverad. Så länge man bara vill bli av med åderbråcken på grund att man tycker det ser fult ut, blir man tvungen att betala den själv. Läs mer här.

19 Jun 2019