Underlätta jobbet med körkort
Att arbeta inom hemtjänsten innebär omväxlande arbetsuppgifter och på arbete på många olika platser. Det är mycket mänsklig kontakt men det är också en del tid som går åt att ta sig mellan alla vårdtagare. Det underlättar väsentligt med körkort.
Det rekommenderas att ha ett körkort när man arbetar inom hemtjänsten. Det underlättar det dagliga arbetet och minskar restiden. I glesbygder utan bra kollektivtrafik är det ett krav med körkort.
Hur tar man körkort?
När man ska ta körkort är det antal teoretiska delar man behöver gå igenom innan man får köra upp. Sedan måste man såklart också få godkänt på körkortsteoriprovet. Dels finns det två obligatoriska utbildningar som man måste ta. Dessa två är Riskettan och Risktvåan.
Riskettan handlar om hur man som förare ska lära sig att hantera och försöka undvika riskbeteenden i trafiken. Det kan vara trötthet och rattfylla. Man får också ta del av och analysera olycksfallsstatistik.
Risktvåan innehåller först en teoretisk del om hypotetiska situationer som kan uppstå i trafiken. Sedan väntar en praktisk del när man får testa kunskapen i praktiken på en halkbana.
Vad gör man på en halkbana?
Det är mycket svårt att förstå hur en bil reagerar i olika situationer i teorin. Det är helt beroende på väglag, hastighet och teknik hur man klarar av det. På halkbanan, eller som det numera heter Risktvåan, får man lära sig hur man parerar en sladd eller en bromsande bil framför i trafiken.
Det är ett krav att prova sina kunskaper på en halkbana för att i praktiken prova på hur det känns i olika situationer under ordnade former. För att få känslan hur det känns att tappa kontrollen. Och i vissa väderlekar är det oundvikligt att man tappar kontrollen om man har för hög hastighet. Nästa gång kan det vara i trafik och då gäller det att det sitter i ryggmärgen hur man ska agera.
Man får först en teoretisk kunskap om trafiksäkerhet, olika hastigheter och om körning under speciella förhållanden. Sedan får man prova på just detta i praktiken.
Teoridel och övningskörning
Teoridelen som man måste klara för att få köra upp är omfattande och det gäller att läsa på ordentligt för att få godkänt. Det finns tester man kan göra på internet för att se hur ett prov kommer att se ut. Man måste också övningsköra mycket för att få erfarenhet av körning i trafik för att klara en uppkörning där man blir bedömd av en behörig uppkörningsman.
Andra inlägg
- Låt en frisör på Kungsholmen ta hand om ditt hår
- Hälsokontroll i Stockholm för en helhetsbild av din hälsa
- Stödboende i Eskilstuna – en trygg plats för dig
- Företagshälsovård Stockholm - en sund arbetsmiljö
- Tandimplantat i Göteborg för ett vackert leende
- Boka ditt besök hos en tandläkare i Solna
- HLR-utbildning i Stockholm är livsviktigt
- Att vårda äldre människor
- Ta hand om din personal
- Hur blir man ögonläkare?