Kan system för videokonferens vara till hjälp inom hemtjänsten?

Videokonferens är en teknik som utvecklats mycket på senare tid, och som nu används av fler och fler företag för att föra samman medarbetare och kunder på vitt skilda platser, utan att behöva lägga ner pengar på transporter. Nu för tiden går det att garantera stabila uppkopplingar och förstklassiga ljud- och bildupplevelser även vid videokonferenser med många deltagare. Det säger sig självt att det är smidigare att träffa en medarbetare i New York för ett tio minuters möte via en videokonferens än en flygresa över Atlanten, men numera är det även möjligt att aktiv delta i ett helt seminarium från andra sidan jordklotet.

Modern teknik kan inte utföra gamla sysslor

Men hur är det egentligen? Kan möten via videolänk verkligen ersätta ett riktigt möte med en fysisk person. Naturligtvis inte helt och hållet. Som gammal kan man vara helt utlämnad åt hemtjänsten, och hemtjänstpersonalen är också den enda kontakten man har med världen utanför. Detta mänskliga möte går inte att ersätta med en person på en skärm, hur bra bild eller ljud man än kan få fram. Till stor del handlar det där mötet dock om det praktiska. Man kan inte sköta om en gammal människa - ta hand om tvätt, handla, laga mat - via internet. Man måste vara fysiskt närvarande och hugga i. Men hur är det med det där andra, det som aldrig skrivs rent ut i avtalen, men som för många äldre är det viktigaste av allt? Vi pratar förstås om mötet och samtalet. Den mänskliga värmen.

Ont om tid för samtal

Som det ser ut idag jobbar hemtjänstpersonalen under stor tidspress. De klockas av sina arbetsgivare och de har ofta väldigt kort tid att ta sig mellan sina äldre. Det är sällan det finns tid nog att slå sig ner med en kopp kaffe och faktiskt ha ett meningsfullt samtal med någon av kunderna. Detta är frustrerande för hemtjänstpersonalen, som ofta känner att de sviker sina äldre, och måste lämna dem så fort de obligatoriska bestyren är avklarade.

Jourmedmänniska via videokonferens

Men tänk om de äldre kunde ges möjlighet att ständigt ha tillgång till någon att prata med, helt enkelt genom ett system för videokonferens? Det behöver inte vara mer komplicerat än en laptop med inbyggd kamera och mikrofon, samt en molntjänst som Skype eller Google Hangout. Ett sådant system är inte mer komplicerat än att en äldre person kan lära sig hur det fungerar på några tillfällen. Sedan kan de själva ta kontakt när ensamheten tränger sig på, och hemtjänstföretaget kan ha ett antal jourmedmänniskor som finns där för att ta emot samtal och erbjuda lite medmänsklighet för den gamla.

Använd tekniken till något bra

All teknik går att använda för att göra människors liv bättre, den behöver inte bara användas för att tjäna mer pengar och rationalisera. Att investera i utrustning som bidrar till den mänskliga kommunikationen mellan hemtjänstpersonal och kunder borde ligga i varje vårdgivares intresse. Dessutom är hemtjänst något som de flesta av oss kommer att ha behov av förr eller senare. Således borde det också ligga i allas vårt intresse att göra den så kvalitativ och mänsklig som det bara går.

 

23 Apr 2018